Mijn favorieten

Wat zijn de aandachtspunten van een woning waar asbest in zit?

Asbest werd vroeger verwerkt in veel bouwmaterialen zoals in golfplaten van cement, in het dakbeschot, in gevelplaten, als asbestcement in rioolleidingen, in ventilatieleidingen of aan de binnenkant van de afzuigkap. Veel kopers vragen zich af wat ze moeten doen met een woning waar asbest in zit. Ook willen ze weten wat de gezondheidsrisico’s zijn en of de woning minder waard is hierdoor. Door middel van dit blog trachten wij daar een antwoord op te geven.

Is asbest in de woning schadelijk voor de gezondheid?

Wanneer de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal en er verder niets mee gebeurd, is asbest niet gevaarlijk voor de gezondheid.  Dit noemen we hechtgebonden asbest.

Wanneer de asbestvezels niet vastzitten aan het materiaal kunnen ze gemakkelijk vrijkomen. Dit noemen we losgebonden asbest. Vaak zit er nog asbest in golfplaten. Wanneer de golfplaten (bijvoorbeeld op een dak van een schuurtje) verweerd zijn door de invloeden van weer en wind, kunnen asbestvezels toch vrijkomen waardoor ze na blootstelling schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De asbesthoudende materialen (de golfplaten) dienen daarom ook verwijderd te worden.

Wanneer je de asbest bewerkt of verwijderd kun je via inademing blootgesteld worden aan de asbest waardoor je mogelijk ziek wordt. Zo kun je hierdoor diverse longaandoeningen oplopen door de inademing van asbest. Het kan wel tien jaar duren (of langer zelfs) voordat je hier iets van merkt. 


Wanneer moet ik asbesthoudend materiaal verwijderen?

Wanneer je een woning, gebouwd vóór het jaar 1994, wilt slopen, verbouwen of renoveren kan het voorkomen dat er asbest in de woning aanwezig is. Deze dient verwijdert te worden wanneer je met de verbouwwerkzaamheden begint. Vanaf het jaar 2024 geldt er zelfs een verbod op asbestdaken die grenzen aan de buitenlucht.

Asbesthoudend materiaal mag je zelf verwijderen wanneer het niet meer betreft dan 35 vierkante meter. Dit mag alleen wanneer je bij het verwijderen het materiaal niet beschadigd. Is de oppervlakte groter of is de klus lastiger uit te voeren? Dan ben je verplicht een gecertificeerd bureau in te schakelen. Vergeet ook niet even te melden bij de gemeente dat je asbest gaat verwijderen. Voor asbestverwijdering gelden namelijk strenge regels. Die staan in het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Bouwbesluit 2012.


Is mijn woning minder waard omdat er asbest in zit?

Een vraag die we bij Hermans Makelaardij regelmatig krijgen is wat asbest doet met de verkoopwaarde van een woning. Wanneer de asbest uit de woning verwijderd moet worden, kost dit uiteraard geld wat de verkoopwaarde een beetje beïnvloedt. Hoeveel precies kunnen we niet zeggen, dat ligt aan de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden.

Belangrijk om te weten is dat wanneer er asbest in de koopwoning zit, dit vermeld moet worden in de koopakte. De verkoper heeft mededelingsplicht zodat de koper weet wat de situatie is.

Wanneer een woning asbest bevat dat verwijderd moet worden, hoeft dit natuurlijk geen belemmering te zijn voor de koop van de woning. Deze kan gewoon doorgaan.


Vragen?

Mochten er na het lezen van dit artikel nog vragen zijn over asbest of andere zaken? Neem dan gerust contact op met Hermans Makelaardij via e-mail: info@hermans-makelaardij.nl of telefonisch:  0475-493636.

We helpen je graag verder!
 
 
 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring