Mijn favorieten

Moeten kopers makelaarskosten betalen?

Wanneer je een woning koopt, zullen er waarschijnlijk allemaal vragen op je af komen. Eén van die vragen gaat over de makelaarskosten. Want hoe zit het daarmee? Moet de koper ook makelaarskosten betalen? En zo ja, waarom dan? In deze blog geven we je graag antwoord op deze vraag.


Geen makelaarskosten voor kopers

Mensen die een woning kopen betalen geen makelaarskosten. De makelaar wordt betaald door de verkoper van de woning. De koper betaalt enkel makelaarskosten wanneer hij een aankoopmakelaar inzet om zijn of haar droomwoning te vinden. Wel hebben alle kopers ander soortige kosten, zoals de notariskosten.
 

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar staat in dienst van de potentiële koper die op zoek is naar een geschikte woning. De makelaar helpt de potentiële koper met het vinden van zijn of haar droomwoning. Samen met de potentiële koper bezichtigt hij woningen, kijkt hij naar technische gebreken in een woning en onderhandelt hij over de prijs met de verkopende partij. Maar het blijft niet enkel bij het vinden van een droomhuis. Ook daarna helpt de aankoopmakelaar met het controleren van de documenten, checkt hij de juridische zaken als recht op erfdienstbaarheden en doorloopt hij samen met de koper het koopcontract.
 

Wat zijn de kosten voor de koper?

De kosten voor de koper worden aangeduid als ‘k.k’.. De kosten komen bovenop de prijs die de koper voor de gekochte woning betaalt en bestaan uit de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kadasterkosten. Daarnaast zal de koper ook de hypotheekadviseur moeten betalen voor zijn advies, het verkrijgen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en het opstellen van de hypotheekakte. Dit zijn de financieringskosten.
 

Meer informatie over de kosten koper en de financieringskosten?

 
Kortom: Kopers betalen geen makelaarskosten tenzij ze een aankoopmakelaar inzetten. Wel zullen kopers rekening moeten houden met andere bijkomende kosten zoals de ‘kosten koper’ en de financieringskosten.
 
Mocht je graag meer informatie willen ontvangen over het kopen van een woning en wat daar bij komt kijken? Lees ons stappenplan voor kopen of neem vrijblijvend contact op met Hermans Makelaardij.
 

Neem contact op

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring