Mijn favorieten

Wat zijn ontbindende voorwaarden voor de financiering en waarvoor dienen ze?

 
Bij het kopen en verkopen van woningen komt heel wat kijken. Zo zijn er diverse begrippen die de revue passeren maar waarvan je misschien nog nooit eerder gehoord hebt. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘ontbindende voorwaarden voor de financiering’ Wat is dit eigenlijk? En wanneer krijg je ermee te maken? We leggen het graag uit.
 

Wanneer krijg je te maken met ontbindende voorwaarden voor de financiering?

 Stel: je hebt een prachtig huis op het oog dat je dolgraag wilt kopen. Je brengt een bod uit en de verkoper accepteert het bod. Beiden tekenen jullie het koopcontract. Yes! De koop is rond, denk je. Toch is dat niet helemaal zo... De hypotheek moet namelijk nog goedgekeurd worden.
 
Dat laatste blijkt helaas niet goed te gaan want je komt niet in aanmerking voor de hypotheek die nodig is om het huis te kunnen kopen. Een enorme teleurstelling. Tevens slaat de paniek toe want je hebt het koopcontract al getekend. Wat nu? Kun je nog onder het koopcontract uitkomen?
 
Precies op dit moment komen de ontbindende voorwaarden voor de financiering om de hoek kijken.
 
Weten wat je kunt lenen? Plan een gratis inventarisatiegesprek bij de Hypotheekshop Heythuysen en kom te weten wat je mogelijkheden zijn
 

Wat zijn ontbindende voorwaarden voor de financiering?

Ontbindende voorwaarden voor de financiering zijn, zoals het begrip al aangeeft: voorwaarden (redenen) waarop je de koop nog zou kunnen ontbinden. Deze voorwaarden worden normaliter opgenomen in het koopcontract.
 
Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb jij, de koper, drie dagen bedenktijd. Zie je binnen die drie dagen van de koop af, hoef je hier geen reden voor op te geven en kost het je niets extra’s.
 
Na deze drie dagen is het onmogelijk om zonder reden de koop af te zeggen. De ontbindende voorwaarden voor de financiering zijn nog de enige mogelijkheid om de aankoop te kunnen ontbinden zonder boete te moeten betalen. Tenminste… als deze ontbindende voorwaarde is opgenomen in het koopcontract en de daaraan gekoppelde datum nog niet is verlopen.
 
Wanneer de gestelde datum al wel is verlopen, is het niet meer mogelijk de koopovereenkomst te ontbinden en moet je een fikse boete betalen.
 

Boete van 10%

Wanneer de datum voor de ontbindende voorwaarden voor financiering is verstreken, betaal je een boete aan de verkoper in het geval je afziet van de koop van de woning. Die boete bedraagt 10% van de totale koopsom, plus eventuele aanvullende schadevergoeding. Dit kan dus behoorlijk in de papier lopen!
 

Voorkom kopzorgen

Wanneer je een huis wilt kopen, zorg dan dat je de ontbindende voorwaarden voor de financiering in het koopcontract opneemt om een grote boete en heel wat kopzorgen te voorkomen. 
 
Ben je van plan een huis te kopen of te verkopen? Neem dan een makelaar in de arm die specialist is op dit gebied, zodat je zeker weet dat je het goed geregeld hebt en geen onnodige risico’s neemt die voor grote problemen kunnen zorgen. 
 
Team Hermans Makelaardij
 
Tel: 0475-493636
Email: info@hermans-makelaardij.nl
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring