Mijn favorieten

Wat houdt het in als een woning onder bod staat?

Kom je in de fase van een woning kopen of verkopen, dan krijg je opeens met allerlei zaken te maken die vragen kunnen oproepen. Niet zo vreemd natuurlijk, een woning kopen of verkopen is geen dagelijkse kost. Eén van die vragen die we bij Hermans Makelaardij vaak krijgen is de vraag wat ‘onder bod staan’ betekent. De tekst ‘onder bod’ zie je soms bij een woning op onze website of op Funda staan. Om zoveel mogelijk duidelijk te verschaffen hierover, leggen we het graag aan je uit.
 

Serieuze gegadigde

Een woning die te koop aan wordt geboden komt op Funda.nl te staan. Wanneer de tekst ‘onder bod’ bij een woning staat, betekent dit dat er een serieuze gegadigde voor deze woning is. Een serieuze gegadigde is iemand die een bod heeft gedaan op de woning en een tegenvoorstel heeft ontvangen van de verkoper. De partijen zijn met elkaar in onder handeling. Dit betekent echter niet dat de woning al daadwerkelijk verkocht is.
 

Wat mag wel en wat mag niet wanneer de woning onder bod staat?

Wanneer er meer geïnteresseerden zijn voor de woning die al onder bod staat, mogen er evengoed bezichtigen plaatsvinden, mits we niet al in een gevorderd stadium zijn. Er is immers nog geen handtekening onder de koopakte gezet. De makelaars van Hermans Makelaardij zeggen er wel altijd bij dat de woning al onder bod is, om het zo transparant mogelijk te houden. Ook mogen andere geïnteresseerden, na toestemming van de verkopers, een bod uitbrengen op de woning. Het is dan aan de verkopers of ze wel of niet naar dit bod willen kijken. Wanneer wij echter in een gevorderd stadium zijn met het eerste bod, kunnen er geen andere bezichtingen meer ingepland worden.
 
In de praktijk merken we dat de verkopers er vaak voor kiezen om het eerste, serieuze bod met aandacht te behandelen, alvorens ze ingaan op het bod van een eventuele andere geïnteresseerde. Indien dat geval legt de makelaar de verkoop (even) stil zodat er volop onderhandeld kan worden.
 

De verkoopfasen

Om het allemaal nog iets overzichtelijker te maken, zullen we ook de andere fasen van het verkoopproces toelichten. Het verkoopproces van een woning bestaat namelijk uit vier fasen:
 
1. Beschikbaar
2. Onder bod
3. Verkocht onder voorbehoud van financiering
4. Verkocht
 
Wanneer een woning onder bod staat, zit de verkoper in fase 2 van de verkoopproces. Gaat de verkoper akkoord met het bod dat de koper heeft gedaan en hebben beide partijen een handtekening gezet onder de koopakte, dan zitten zij in fase 3 van het proces. De woning is dan ‘verkocht onder voorbehoud van financiering’ wat kort gezegd betekent dat de hypotheekaanvraag nog goedgekeurd dient te worden door de hypotheekverstrekker, alvorens er daadwerkelijk gekocht kan worden. Is de financiering akkoord bevonden? Dan is de woning daadwerkelijk verkocht (fase 4)
 
Heb je na aanleiding van dit artikel nog vragen over de verkoopfasen of zijn er andere begrippen waar je graag duidelijkheid over wilt hebben? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met Hermans Makelaardij. We helpen je graag verder!

Tel: 0475-493636
Email: info@hermans-makelaardij.nl 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring